Test en tips: menstruatiecups

Een menstruatiecup is een ideaal product: lang in te houden (tot wel 12 uur), lekvrij, geurloos, beter voor de balans in de vagina dan tampons en met veel meer capaciteit dan maandverband of tampons. Je kunt tot vijf jaar met een cup doen: geen bergen afval meer en je bespaart geld. Ieder lichaam is anders, dus de perfecte menstruatiecup is ook voor iedereen anders. Ik begon zelf met het gebruiken van een cup toen ik tiener was (en nog maagd was) en gebruik de cup nu al heel wat jaar. Jong of oud, hoe je vagina er ook uit ziet: voor iedereen is er wel een goede cup te vinden. Het is eigenlijk ontzettend simpel als je de stappen in de gebruiksaanwijzing volgt. Mocht je niet weten wat je moet kiezen of mocht je problemen ondervinden: geen stress! Hieronder heb ik wat tips gezet.

Meegenomen in de test: MeLuna, Mooncup, Organicup en Sileu. Ook besproken: HEMA, Kruidvat en Yoni. Vergeleken met tampons als HEMA, o.b. ProComfort, Sanature en Yoni. Ik doe alle vergelijkingen onafhankelijk, zonder sponsoring of betrokkenheid van merken.

Beste uit de test

Omdat elk lichaam verschillend is, en de perfecte cup dus ook voor iedereen anders is, geef ik hieronder per merk de voor- en nadelen.

Organicup
Simpel, maar effectief model dat voor veruit de meeste mensen goed werkt. Doorzichtig, dus geen kleurstoffen, maar kan na verloop van tijd wat verkleuren. Ideaal beginnersmodel door de vorm, grootte en goede balans tussen aan de ene kant zacht en flexibel, maar aan de andere kant toch een rand die stevig genoeg is. Sympathiek bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en goede doelen steunt. Organicup komt in twee maten: A (smaller en korter) en B (breder en langer). De maatkeuze hangt af van de hoogte van de baarmoedermond, de vorm van je vagina en de conditie van je bekkenbodemspieren. Bij twijfel zou ik voor maat B gaan, tenzij je weet dat je baarmoedermond laag ligt. Als je jong bent en nooit kinderen hebt gekregen kan het fijn zijn om voor het smallere model A te gaan. Organicup is een goed merk voor de gevoelige vagina als je het steeltje eraf knipt. Sport je veel en heb je sterke bekkenbodemspieren, dan kan het lastiger zijn om deze cup volledig te laten openen. In dat geval kan een stevigere cup fijner zijn. Zit ‘ie eenmaal, dan zit ‘ie ook goed in mijn ervaring. Organicup heeft een 90 dagen ‘niet goed? geld terug’ garantie.

Feiten over de Organicup. Twee maten: A (50 mm lang, 40 mm breed) en B (55 mm lang, 45 mm breed). Voor veel mensen een fijne flexibiliteit: een randgedeelte dat iets steviger is, zodat hij goed uitklapt en niet lekt, en voor de rest een heel flexibele cup, zodat je hem niet voelt en hij makkelijk te verwijderen is. Bij erg sterke bekkenbodemspieren kan het lastiger zijn de cup, zeker het flexibele deel, volledig te laten uitklappen. Dan heb je wellicht een stevigere cup nodig. Steeltje: vrij stevig met duidelijke ribbels, waardoor sommige mensen het er liever afknippen. Goed verkrijgbaar (drogist, Holland & Barrett, online), €23 (maar vaak in de aanbieding), 100% medische siliconen (ISO 10993, US Pharmacopoeia XXII klasse VI, FDA registered). Medische siliconen gaan zo’n vijf tot tien jaar mee.

Sileu
Deze cup komt in verschillende flexibiliteiten en met verschillende steeltjes. Bij Etos verkopen ze het ‘tulpmodel’, dat relatief aan de flexibele kant is. De steeltjes van Sileu zijn langer dan die van Organicup. Dit is een voordeel voor mensen die het steeltje echt nodig hebben. Je kunt er altijd een stukje afknippen als je dat prettiger vindt. Sileu komt in twee maten: S (korter) en L (langer). Maat S en L van de tulp- en classic modellen zijn precies even breed, dus je leeftijd en of je kinderen hebt gekregen maakt niet uit. Bij de maatkeuze van deze tulp/classic cup gaat het vooral om de hoogte van je baarmoedermond tijdens je menstruatie. Fijne smalle modellen, maar voor sommige mensen (bijvoorbeeld mensen met wat minder sterke bekkenbodemspieren, of mensen die wat ouder zijn en/of kinderen hebben gekregen) kan Sileu iets te smal zijn, waardoor de cup kan verschuiven of lekken, zeker ‘s nachts. Sileu is vrij flexibel, maar opent alsnog goed. Door de gemiddelde flexibiliteit werkt deze cup waarschijnlijk voor veel mensen, maar als je heel sterke bekkenbodemspieren hebt is er wel kans op lekkage tijdens gebruik (bijv. tijdens het sporten).

Feiten over het ‘tulpmodel’ van Sileu dat bij Etos verkrijgbaar is. Twee maten: S (50 mm lang en 40 mm breed) en L (55 mm lang en 40 mm breed). Flexibiliteit van dit model: gemiddeld flexibel, zowel de cup als de rand, dus voor veel mensen waarschijnlijk goed, maar wellicht minder geschikt als je bekkenbodemspieren heel sterk zijn. Steeltje: het ‘tulpmodel’ heeft een heel flexibel, hol steeltje. Bij Etos en online verkrijgbaar, €15, 100% medische siliconen (ISO 10993). Etos verkoopt het model met flexibiliteit 5 in het rood met een hol steeltje (het ‘tulpmodel’), maar als je bang bent dat je een hol steeltje niet goed schoon kunt krijgen, kun je online ook het classic model vinden met een dicht steeltje, of stevigere modellen, zoals het roos- en sportmodel.

MeLuna
Ontzettend veel keuze uit afmetingen, flexibiliteit en soorten steeltje (knopje, ring, normaal steeltje, geen steeltje), waardoor er altijd wel iets bij zit wat goed voor jou werkt. Of je nou een hoge of een lage baarmoedermond hebt, of je nou veel sport of weinig, een gevoelige vagina hebt of niet, wel of geen kinderen hebt gekregen: er is altijd een optie. Laat je goed adviseren door de verkoper bij je keuze. Online verkrijgbaar, €17, medisch goedgekeurd TPE (FDA geregistreerd). TPE gaat over het algemeen twee tot vijf jaar mee.

Mooncup
Sympathiek bedrijf dat al heel lang menstruatiecups maakt en ervoor heeft gezorgd dat ze bekender zijn geworden. Mooncup zou een perfect beginnersmodel kunnen zijn, maar er past vrij weinig in doordat de luchtgaatjes best laag zitten. Doorzichtig, dus geen kleurstoffen, maar wel kans op verkleuring. Het verschil tussen model B en A zit ‘m in de breedte. Verwarrend genoeg is model B (‘before birth’) smaller dan model A (‘after birth’). Model B wordt aangeraden voor jonge vrouwen die nooit kinderen hebben gehad, en model A voor de rest van de vrouwen.

Feiten over de Mooncup. Twee maten, model B (50 mm lang, 43 mm breed) en model A (50 mm lang, 46 mm breed). Gemiddelde flexibiliteit. Hol steeltje. Online verkrijgbaar, €23, 100% medische siliconen (FDA geregistreerd).

Andere bekende cups die ik niet heb getest

HEMA en Yoni menstruatiecup
Cupkiezer kwam erachter dat HEMA en Yoni dezelfde menstruatiecup verkopen, namelijk een merkloze gemaakt door een Amerikaanse producent. Relatief lange cups, dus handig bij een gemiddelde of hoge baarmoedermond, maar misschien wat minder ideaal bij een lage baarmoedermond. Doorzichtig model, dus geen kleurstoffen, maar wel kans op verkleuring. Het verschil tussen model 1 en 2 zit ‘m in de lengte en vooral in de breedte. Als je jong bent en nooit kinderen hebt gekregen kan het fijn zijn om voor het smallere model 1 te gaan. Anders werkt model 2 waarschijnlijk ook goed, en deze heeft meer inhoud. Goed model voor de gevoelige vagina en veel mensen vinden een druppelvormig steeltje handig. Sport je heel veel en heb je erg sterke bekkenbodemspieren? Dan is een hardere cup van een ander merk misschien beter.

Feiten over de HEMA cup en de Yoni cup. Twee modellen: model 1 (56 mm lang, 42 mm breed) en model 2 (58 mm lang, 48 mm breed). Aan de flexibele kant, met een soort druppelvormig steeltje. 100% medische siliconen, €20, verkrijgbaar bij Albert Heijn (Yoni) en HEMA.

Kruidvat menstruatiecup
Deze cup zou ik niet zo snel aanraden, doordat ‘ie heel flexibel is en we weinig weten over de productie en materialen. De cups zijn vrij klein, en er past ook minder in tot de luchtgaatjes dan bij andere cups. De modellen verschillen vooral in de lengte, waardoor model A handig is bij een lage baarmoedermond en model B bij een gemiddelde baarmoedermond. Beide cups zijn vrij smal, wat fijn kan zijn, maar voor sommige mensen misschien iets te smal (vooral als je wat ouder bent en/of kinderen hebt gekregen). Omdat het model zo flexibel is, kan het lastig zijn om deze goed te plaatsen en uit te laten vouwen en ligt lekken op de loer, zeker als je sterke bekkenbodemspieren hebt. Ook zijn beide modellen vrij smal, wat ook voor lekkages of verschuivingen kan zorgen als je bekkenbodemspieren wat minder zijn, als je wat ouder bent of kinderen hebt gekregen. Heb je een enorm gevoelige vagina? Dan kan de flexibiliteit wel fijn zijn.

Feiten over de Kruidvat menstruatiecup. Twee maten: model A (41 mm lang en 39 mm breed) en model B (52 mm lang en 41 mm breed). Flexibiliteit: heel erg flexibel, met een wat breder steeltje met bloempatroontje en zonder ribbeltjes. De cups zijn een soort doorzichtig roze, bij de Kruidvat te koop voor €15, en gemaakt van siliconen. We weten weinig over de producent en dus weinig over de materialen en of ze goedgekeurd zijn.

Menstruatiecup voor €5?
In het algemeen zou ik geen te goedkope cups kopen, omdat die vaak van minder goede kwaliteit zijn (te flexibel, van slechte siliconen, misschien zelfs ongezonde stoffen, etc.). Bij een goedkope menstruatiecup zou ik altijd uitzoeken of de cup een certificaat heeft en dat certificaat ook echt opvragen, want goedkope producenten liegen nog wel eens over hun certificaten. Koop zeker geen cup via Ali Express of dropshippers! Mocht je echt een goedkope cup willen, dan zou je de Zweedse Earth Cup kunnen overwegen (€5), van hetzelfde bedrijf als de Flowcup. Gemaakt van 100% medisch siliconen en doorzichtig. Deze heb ik zelf niet geprobeerd, maar mocht je de andere cups echt te duur vinden, dan is dit in ieder geval een betere optie dan Ali Express.

Tips voor de keuze van een cup

Om een cup te vinden die perfect bij jouw lichaam past, is het belangrijk om naar de eigenschappen van de cup te kijken.

Het belangrijkst is de lengte van de cup. Daarvoor moet je de hoogte van je baarmoedermond weten tijdens je menstruatie. (Dat is waar het bloed uit komt – het voelt een beetje als het puntje van je neus of een minidonut en zit richting het eind van je vagina, en verandert van hoogte en vorm gedurende je cyclus). De cup moet makkelijk onder je baarmoedermond passen zodat hij al het bloed kan opvangen. Tot de middelste (tweede) knokkel van je middelvinger is ongeveer 50 mm, maar meet dit vooral zelf ook nog even op. Zorg ervoor dat de cup die je kiest altijd makkelijker onder je baarmoedermond past tijdens je menstruatie.

Dan de breedte van de cup. Een smalle cup kan handig zijn als je jong bent en geen kinderen hebt gehad. Anders is een cup van gemiddelde breedte (rond de 45 mm) beter.

Tot slot de flexibiliteit van de cup. Voor veel mensen is een gemiddelde flexibiliteit goed. Sport je intensief of professioneel en heb je zeer sterke bekkenbodemspieren, dan heb je wellicht een stevigere cup nodig. Heb je een zeer gevoelige vaginawand of blaas, voel je snel druk op je blaas, heb je moeite met plassen met een cup in, of heb zwakke bekkenbodemspieren, dan kun je een zachtere cup overwegen. Zachte en stevige cups zijn wel lastiger in het gebruik, en voor de meesten niet nodig. Als beginner zou ik altijd voor een cup met gemiddelde flexibiliteit gaan.

Andere keuzes: een doorzichtige cup heeft geen kleurstoffen, maar kan wel verkleuren na verloop van tijd. Het steeltje: beginners raad ik aan om altijd een cup met een steeltje te nemen, bijvoorbeeld een normaal steeltje of een knopje/druppelvormig steeltje.

Redenen om extra goed na te denken bij de keuze van je cup: als je bijzonder sterke bekkenbodemspieren hebt, een heel gevoelige vagina- of blaaswand hebt, een verzakking hebt gehad, of een lage baarmoedermond hebt. De onafhankelijke website cupkiezer.nl kan je helpen bij het vinden van een geschikte menstruatiecup.

Je kunt ook herbruikbare menstruatiedisks overwegen, zoals de Ziggy, Lumma en Nixit (dat zijn herbruikbare versies van een Instead Softcup of Easecup). Herbruikbare menstruatiedisks zijn in Nederland momenteel een stuk minder bekend, maar in mijn ervaring zijn ze nog geweldiger dan cups. Ze hebben een hoge capaciteit, zijn niet afhankelijk van een vacuüm, je voelt ze helemaal niet, je kunt ze in houden tijdens de seks en ook bij een verzakking zijn ze voor veel mensen beter dan een cup. Zie https://www.menstruatiediscs.nl en https://duurzamedeals.wordpress.com/2021/04/03/test-wat-is-de-beste-menstruatiedisk/

De meeste standaardcups hebben een capaciteit van rond de 25 ml. Gemiddeld verliezen mensen zo’n 30-50 ml bloed tijdens de gehele menstruatie. Met menstruatiecups zit je dus zeker goed! Met een cup kun je ook bijhouden hoeveel bloed je ongeveer verliest en of je menstruatie misschien (te) heftig is. Als je meer dan 80 ml bloed verliest: klop eens aan bij de huisarts, dan kunnen jullie samen kijken wat er aan de hand is en hoe je menstruatie weer prettig kan worden.

Tips voor het schoonmaken van de cup

Voorafgaand aan het eerste gebruik van de cup en tussen menstruaties door moet je de cup uitkoken. Dat doe ik zelf door de cup uit te koken in een pan water, maar het kan bijvoorbeeld ook in sterilisatiebekers voor de magnetron of met een apparaatje. Tijdens de menstruatie zelf zeggen veel cupmerken dat je de cup alleen tussendoor elke keer even goed schoon moet spoelen (onder het kraantje van de wc, onder de douche). Voor extra hygiëne kan het handig zijn om twee cups te hebben en de ene uit te koken terwijl je de andere gebruikt. Ben je veel op pad, op school of op werk overdag, dan is dat geen probleem. Doordat je de cup zo lang in kunt houden (max. 12 uur), kun je meestal wel wachten tot je weer thuis bent om de cup te verschonen. Mocht je toch in een publieke ruimte moeten verschonen en is er geen kraantje bij het toilet, dan kun je een flesje schoon drinkwater gebruiken.

Naast water heb je niets nodig: geen zeep, geen alcohol, geen doekjes. Je vulva en vagina houden daar vaak ook helemaal niet van (net zoals dat je je vulva en vagina zelf altijd alleen met lauw water moet wassen, niet met ‘vaginazeep’ of ‘vaginale douches’ – daar krijg je ironisch genoeg juist irritatie, stank en infecties van). Zie ook https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/de-verzorging-van-de-vulva/

Zorg dat je de cup altijd goed schoonmaakt en op tijd verwijdert om het risico op TSS te verlagen. Heb je symptomen van TSS, ga dan altijd meteen naar de dokter.

Tips voor het inbrengen van de cup

Lukt het niet? Relax! De meeste problemen zijn te verhelpen door rustig uit te proberen wat voor jou werkt.

Hoe ik de cup inbreng: ik was allereerst mijn handen goed. De cup breng ik in zittend op de wc of hurkend onder de douche. Ik gebruik meestal de C-vouw (cup dubbelvouwen) of de indeukvouw (de rand naar beneden de cup in duwen) om de cup in te brengen. Je vagina loopt een beetje schuin naar achter, en ik laat de vouw altijd naar achter wijzen (helpt bij openklappen). Er zijn ook nog vele andere mogelijke vouwen. De cup breng je zo laag in als voor jou comfortabel is, maar als de cup hoger komt te zitten is dat niet erg.

Als de cup niet meteen openklapt, dan is dat snel te verhelpen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de cup volledig is opengeklapt als je hem hebt ingebracht om lekken te voorkomen. Dit controleer ik door met mijn vinger langs de zijkanten van de cup te gaan. Ik laat de cup eenvoudig open klappen door tegen mijn vaginawand te drukken en ruimte te maken voor de cup (en luchtstroom naar de luchtgaatjes). Wat ook werkt: een paar keer squatten, de cup een beetje draaien of de cup opnieuw indoen.

Ik heb eigenlijk nooit last van het steeltje van de cup, maar voel je hem wel, dan kun je het steeltje altijd zo proberen te manouvreren dat het wel lekker zit. Blijf je last houden, dan kun je overwegen het steeltje iets of helemaal af te knippen, maar doe dit alleen op zo’n manier dat je de cup nog kunt verwijderen (sommige mensen gebruiken het steeltje bij het verwijderen van de cup – natuurlijk pas nadat ze het vacuüm hebben verbroken door in de cup te knijpen of tegen de cup te duwen).

Tips voor het verwijderen van de cup

Je kunt de cup maximaal 12 uur in laten. Daarna moet je deze verwijderen, even goed omspoelen of uitkoken, en dan weer terug inbrengen. Ook bij het verwijderen geldt: ontspan! De meeste problemen zijn te verhelpen door te relaxen en dan rustig te proberen de cup te verwijderen.

Hoe ik de cup verwijder: ik was allereerst mijn handen goed. Ik verwijder de cup zittend op de wc of hurkend in de douche. Als ik de cup meteen al gemakkelijk kan bereiken, pak ik de cup onderaan met duim en wijsvinger vast, knijp in de cup zodat het vacuüm wordt verbroken, en haal de cup er daarna gemakkelijk uit.

Vaak zit mijn cup niet direct binnen goed bereik en klemt mijn vagina zich stevig om de cup heen. Zo los ik dat gemakkelijk op: ik doe een vinger langs de cup omhoog en duw goed tegen de cup of de rand van de cup aan, tot ik voel dat het vacuüm verbreekt, de cup een beetje los begint te komen en minder bol komt te staan. Dit is voor mij echt de gouden tip: hoe hoog de cup ook zit en hoe stevig hij ook in mijn vagina zit, hiermee krijg ik hem goed los en er daarna gemakkelijk uit. Met cups die onderaan flexibel zijn, zoals de Organicup, kun je ook de graaibeweging toepassen. Daarbij duw je tegen de zijkant van de cup met je duim of een andere vinger, verbreek je op die manier het vacuüm, en buig je dan je duim/vinger verder zodat je als het ware de cup naar beneden je vagina uitduwt.

Tips voor als je menstruatiecup lekt

Allereerst: lekt je cup wel echt? Als je alleen wat bruinige afscheiding vindt of een klein veegje rood bloed, zou het kunnen dat dit nog in je vagina zat toen je de cup inbracht. Dit kun je eenvoudig voorkomen door met een vinger langs de zijkanten van de cup te gaan en daar het overgebleven bloed weg te halen en door goed schoon te vegen. Ook kun je eventueel een (herbruikbaar) inlegkruisje gebruiken, al is dat zelden nodig. Omdat de cup in tegenstelling tot een tampon zich niet volzuigt en alleen het bloed opvangt, hou je ook nog steeds vaginale afscheiding bij het gebruik van een cup.

Lekt je cup echt bloedvlekken? Dan is de meest voorkomende oorzaak dat de cup niet volledig ontvouwen en vacuüm is in je vagina. Om deze reden is het altijd goed te checken of je cup volledig open is in de vagina, zie hierboven bij ‘inbrengen cup’. Voel langs de zijkanten en langs de rand van de cup om te kijken of deze volledig open is, zowel de rand bovenaan als de rest van de cup. Is dat niet zo? Draai de cup dan een beetje of maak ruimte door de vaginawand iets opzij te duwen. Zorg er ook voor dat de cup een vacuüm creëert. Dit kun je controleren door te kijken of je weerstand voelt als je heel zachtjes aan het steeltje trekt. Bij mij sluit mijn vagina zich bij een vacuüm ook volledig en stevig om de cup heen. Wil je het vacuüm versterken? Doe dan een paar squats en draai de cup een keer rond. Lukt het maar niet om een vacuüm te creëren? Misschien heb je een stevigere cup nodig (bij sterke bekkenbodemspieren) of een bredere cup (bij wat minder sterke bekkenbodemspieren, of als je wat ouder bent en een kind hebt gekregen).

Een andere mogelijke oorzaak bij een lekkende menstruatiecup is dat de cup eerst goed zat, maar dat het vacuüm van de cup tijdens de draagtijd wordt verbroken, bijvoorbeeld als je slaapt of sport. Dat hoort niet te gebeuren. De juiste cup lekt niet, ook niet als je slaapt of hard sport. Heb je erg sterke bekkenbodemspieren? Of merk je dat het vacuüm wordt verbroken als je beweegt? Dan heb je wellicht een stevigere cup nodig. Lek je vooral tijdens je slaap, of heb je juist wat minder sterke bekkenbodemspieren? Dan is een bredere cup een goed idee.

Check bij lekkage ook of de cup echt onder je baarmoedermond zit, zodat ‘ie al het bloed kan opvangen. Je baarmoedermond voelt een beetje als het puntje van je neus of een soort uitstekende minidonut en zit richting het eind van je vagina, en verandert van hoogte en vorm gedurende je cyclus. Ligt je baarmoedermond laag tijdens je menstruatie? Dan heb je wellicht een kortere cup nodig.

Hoe weet je of je cup vol is? Veel mensen merken het als hun cup vol is, doordat de cup ‘scheetjes’ begint te laten, de cup iets naar beneden zakt, of zwaarder in het lichaam aanvoelt. Probeer gewoon in alle rust uit hoe snel je cup zich vult en dus na hoeveel tijd je moet verwisselen.

Voor meer tips:
https://cupkiezer.nl/2018/07/tips-voor-nieuwe-menstruatiecup-gebruikers/

Disclaimer: ik ben geen arts. Ga met medische vragen of symptomen van TSS altijd meteen naar de dokter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: