Design a site like this with WordPress.com
Get started

Test en tips: menstruatiediscs

Als je het mij vraagt is een menstruatiedisk een nóg betere uitvinding dan een menstruatiecup, maar helaas een stuk minder bekend, zeker in Nederland. Verbazingwekkend makkelijk in te brengen, je kan er tot wel 12 uur mee doen, je merkt gedurende de dag niet eens dat je ongesteld bent, je bespaart geld en je vermindert afval (oh, en je kan (penetratie)seks hebben terwijl je hem in hebt!): echt ideaal vind ik. Oké, het is misschien een iets bloederigere aangelegenheid bij het verwisselen dan een menstruatiecup of een tampon, maar doe het tijdens het douchen en je voelt je superschoon.

Meegenomen in de vergelijking: Easecup (wegwerp), Lumma Disc (herbruikbaar), Nixit (herbruikbaar) en Ziggy Cup (herbruikbaar). Ik heb zelf thuis de Lumma Disc, de Easecup en de Nixit. Vergeleken met andere soort menstruatieproducten, zoals tampons van o.b., Sanature, Yoni en HEMA en herbruikbare menstruatiecups (o.a. Organicup en Sileu). Ik doe alle vergelijkingen onafhankelijk, zonder sponsoring of betrokkenheid van merken.

Verschil menstruatiecup en menstruatiedisk

Zowel een menstruatiecup als een menstruatiedisk vangt bloed op in de vagina en kun je tot wel 12 uur achter elkaar gebruiken. Beide producten kunnen veel bloed aan. Een menstruatiecup vangt meestal zo’n 20-30 ml bloed op. Voor veel mensen vangen menstruatiedisks, afhankelijk van het model, ook ongeveer zoveel bloed op. Op de verpakking staat soms zelfs 70 ml, maar vaak is dat in de praktijk minder omdat de menstruatiedisk zich niet volledig uitvouwt in de vagina. Als je bedenkt dat mensen zo’n 30-50 ml bloed verliezen tijdens de gehele menstruatie, zie je meteen dat zowel menstruatiecups als menstruatiedisks echt superveel op kunnen vangen.

Een menstruatiecup werkt doordat ‘ie zich vastzuigt tegen de wanden van je vagina. Daarom is het zo belangrijk om er bij het inbrengen op te letten dat een menstruatiecup zich volledig heeft ontvouwen en goed vastzit in de vagina. Bij het verwijderen moet je er daarom ook weer op letten dat je het vacuüm verbreekt voordat je de cup eruithaalt. Een menstruatiecup is alleen lekvrij als ‘ie zich goed en stabiel vast kan zuigen. Daarom koop je altijd een menstruatiecup die bij de vorm van je vagina en de stevigheid van je bekkenbodemspieren past. In een ander artikel heb ik veel tips gezet om de juiste menstruatiecup te vinden en goed te laten werken. In Nederland zijn menstruatiecups heel goed verkrijgbaar: bij de Albert Heijn, de drogist, online…

Een menstruatiedisk (ook soms geschreven als menstruatiedisc) werkt doordat ‘ie om de baarmoedermond (waar het bloed uitkomt) heen zit. Hij blijft goed op z’n plek zitten doordat ‘ie in het bovenste deel van je vagina zit (dat superflexibel is en heel groot kan worden) en tegen je schaambeen aan rust. Hij zuigt zich niet vacuüm en je hoeft daar dus ook geen rekening mee te houden bij het inbrengen en eruithalen. Een menstruatiedisk is lekvrij als ‘ie rond je baarmoedermond zit en tegen je schaambeen aan rust. In Nederland zijn menstruatiedisks helaas nog niet zo goed verkrijgbaar. Je moet ze echt online bestellen en weten waar je moet zoeken. Hieronder vertel ik je waar de menstruatiedisks verkrijgbaar zijn. In tegenstelling tot een menstruatiecup, kun je met een menstruatiedisk in (penetratie)seks hebben.

Gebruik van een menstruatiedisk, tips voor inbrengen, verwijderen en lekken

Zie daarvoor: https://menstruatiediscs.jouwweb.nl

Vergelijking tussen menstruatiedisks

Lumma Disc
De ideale herbruikbare disk vind ik. Dit merk heeft in mijn ervaring een perfecte stevigheid. Stevig genoeg om makkelijk in te brengen, maar zacht genoeg om niet te voelen. De medische siliconen gleden bij mij makkelijk naar binnen, en ik vind de disk er heel makkelijk uit te halen met de rand. Het touwtje (af te knippen als je het vervelend vindt) maakt deze disk nog makkelijker te verwijderen, al moet je er niet te hard aan trekken (tip: probeer verschillende hoeken en houdingen – met de juiste hoek en houding hoef je niet hard te trekken). De disk verkleurde bij mij al wel vrij snel, wat op zich helemaal geen probleem is. Door het stevige reservoir had ik het idee dat deze disk zich iets minder uitvouwde in mijn vagina, waardoor er net wat minder in paste dan bij andere merken. Wel paste er alsnog veel in, zeker in de grote maat. De disk paste bij mij heel goed achter mijn schaambeen. Nog een voordeel van dit merk: er zijn verschillende maten en je kunt dus altijd wel iets vinden wat bij jou past. Andere merken hebben alleen een grote maat; Lumma heeft ook een medium en kleine maat. Als je eerder een wegwerpdisk hebt gebruikt en die is je goed bevallen, dan lijkt de Lumma High/Large daar van alle herbruikbare disks het meest op. Was een wegwerpdisk te groot, dan zijn de twee kleinere maten wellicht handiger: Medium en Small/Short. Door de standaard 1+1-actie kun je twee maten uitproberen. Ik zou in de meeste gevallen dan Medium + High kopen, tenzij je weet dat je baarmoedermond echt laag zit en/of een wegwerpdisk niet paste, dan zou ik voor Medium + Short gaan. De Lumma is dé favoriet onder mensen die disks gebruiken, maar de kwaliteit is wel iets minder dan de andere menstruatiedisks.

Feiten over de Lumma. Herbruikbare disk. Redelijk stevige rand, wat veel mensen handig vinden bij het inbrengen. Ook het reservoir is vrij stevig, wat inbrengen juist iets lastiger kan maken en ervoor kan zorgen dat de disk zich iets minder uitvouwt in de vagina. Met een touwtje voor extra gemak bij het eruit halen. Drie maten: High (68 mm), Medium (63 mm) en Short (53 mm). Gemaakt van 100% medische siliconen, maar duidelijk niet de allerhoogste kwaliteit. De medische siliconen zijn dan wel weer zo dat ze heel goed mijn vagina in gleden. Drie kleuren: doorzichtig, roze patroon of oranje patroon. Je kunt Lumma het best kopen via de officiële website, want daar is ‘ie altijd 1+1 gratis. Goed nieuws! Sinds kort wordt Lumma vanuit de EU geleverd, dus zijn de verzendkosten en heffingen een stuk lager dan eerder, toen nog vanuit de VS werd geleverd. Voor zo’n 45 euro in totaal (inclusief belasting en verzendkosten) krijg je twee disks. Ze hebben vaak aanbiedingen. Snel verzenden is wel niet echt hun sterkste punt.

Easecup
Verwarrende naam, want dit is een disk, geen cup. Alle wegwerpdisks (Softcup, Flex Disc, Easecup, etc) lijken op elkaar en werken voor de meeste mensen ideaal. Meteen ook het grote nadeel: je kunt hem niet hergebruiken. Stevige rand die het inbrengen makkelijk maakt en je voelt er helemaal niets van. Ook het materiaal glijdt bij mij goed naar binnen. Werkte gelijk helemaal perfect voor mij en veel mensen delen die ervaring. Ik vond eruit halen makkelijker dan bij de Nixit, maar lastiger dan bij Lumma. De maat moet je wel passen: bij een kortere vagina en een lagere baarmoedermond is de Easecup misschien niet ideaal voor jou. Je kunt de Easecup heel goed kopen als uitprobeersel: bevalt de cup je qua maat en stevigheid, dan kun je een Lumma High kopen. Is de cup qua maat goed, maar wil je iets flexibelers, dan kun je de Ziggy Cup of de Nixit overwegen. Is de cup te groot, dan kun je een Lumma Medium of Short kopen.

Feiten over de Easecup. Wegwerpdisk. Stevige rand en superflexibel reservoir, wat voor veel mensen de ideale combinatie is. Eén maat (rond de 68 mm). Gemaakt van plastic. Paarse rand en doorzichtig reservoir. Verkrijgbaar op diverse websites (o.a. bol.com) voor 1,50 tot 5 euro per disk. Heel handig voor een paar keer, maar bij veelvuldig gebruik dus nogal prijzig.

Nixit
De prijzigste van alle herbruikbare disks, maar dan heb je wel een disk van hoge kwaliteit medische siliconen, superzacht en -flexibel, die jaren meegaat. Het bedrijf is ook erg sympathiek. Nixit is ongeveer even groot als een wegwerpdisk, dus als die maat jou goed past, dan past de Nixit ook. De Nixit is wel een stuk flexibeler dan een wegwerpdisk. Sommige mensen vinden dat een voordeel, zeker als ze een gevoelige vagina en blaas hebben, maar het maakt het inbrengen wel lastiger. De Nixit is bij mij tot nu toe nog mooi z’n eigen kleur gebleven en nog niet verkleurd. De siliconen zijn heel luxe, maar ook wel wat stroef bij het inbrengen bij mij. Ik had het idee dat de Nixit voor mij wat aan de grote kant was, zeker met de dubbele rand, en daardoor iets minder makkelijk op de juiste plek achter mijn schaambeen te plaatsen was. Het eruit halen vond ik lastiger dan bij Easecup en Lumma, maar zeker goed te doen. Door het flexibele reservoir had ik het idee dat er veel bloed in paste en de disk zich goed kon vullen. Een groot voordeel bij het eruithalen vond ik dat ik minder vieze vingers kreeg door de dubbele rand en de flexibele onderkant die ik makkelijk recht kon houden. Prachtige verpakking, echt een cadeautje voor jezelf, en prima verzending vanuit de VS.

Feiten over de Nixit. Herbruikbaar. Eén maat (70 mm). Superflexibele disk met een flexibele dubbele rand en een flexibel reservoir. Koraalachtige kleur. Gemaakt van hoge kwaliteit 100% medische siliconen. Wel duur: ik kocht ‘m voor 55 euro (wel met gratis verzending). Verkrijgbaar via letsnixit.com, waar ze inmiddels iets goedkoper zijn (37 euro + 10 euro verzending naar Nederland) en de disks soms in de aanbieding zijn.

Bekende disks die ik thuis niet heb

Ziggy Cup
Verwarrende naam, want dit is een disk en geen cup. Deze disk is duidelijk van hoge kwaliteit: zacht siliconen, mooi afgewerkt. Dit is een groot model, volgens mij zelfs groter dan elke andere disk die op de markt is. Het kan dus goed dat deze disk te groot voor jou is, vooral als je baarmoedermond laag is tijdens je menstruatie. De disk is niet perfect rond, maar heeft een design dat beter bij je lichaam schijnt te passen. Daardoor is het wel even uitvogelen hoe om de disk naar binnen moet. Doordat de disk vrij zacht is (Nixit is nog zachter) kan het wat lastiger zijn om deze naar binnen te krijgen.

Feiten over de Ziggy Cup. Herbruikbare disk. Eén maat (76 mm). Heel flexibel reservoir en ook een flexibele dubbele rand. Gemaakt van hoge kwaliteit 100% medische siliconen. De cup is roze. Soms verkrijgbaar op bol.com en anders via de Paarse Keizerin. Kost dan zo’n 40 euro.

Gebruik van een menstruatiedisk, tips voor inbrengen, verwijderen en lekken
Zie daarvoor: https://menstruatiediscs.jouwweb.nl

Meer lezen?
Nederlandstalige website over menstruatiediscs: https://menstruatiediscs.jouwweb.nl

De superhandige Nederlandse website Cupkiezer heeft het een en ander over disks geschreven: https://cupkiezer.nl/2020/02/menstruatiedisc-en-menstruatiecups-het-verschil/

Period Nirvana is een geweldig initiatief van Kim Rosas over menstruatiedisks, menstruatiecups en menstruatieondergoed. Kim zit op YouTube, Instagram en TikTok en heeft haar eigen webshop (https://period.shop). Website: https://www.periodnirvana.com/

Put a Cup in It is nog zo’n supergoed initiatief. Veel nuttige filmpjes op YouTube en veel handige informatie op de website: https://putacupinit.com/discs/

Disclaimer: ik ben geen arts. Ga met medische vragen, en zeker met symptomen van TSS, altijd meteen naar de dokter.

One thought on “Test en tips: menstruatiediscs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: